Hyra & Hyra Ut

Hyra eller hyra ut boende- Vad kan vara bra att veta?

  Nedan har vi samlat lite information om vad som gäller när man ska hyra eller hyra ut ett boende. Det ligger i hyresgästens och hyresvärdens eget intresse att själva göra sig införstådda med och följa de lagar och föreskrifter som finns om uthyrning i andra hand och upplåtelse av rum samt att finna överenskommelser där båda parter repekterar varandra.  Informationen nedan ska endast betraktas som en vägledning och inte som något definitivt. Tips på var du finner mer ingående informationen finner du längst ner på sidan. 

♦♦♦

Allmänt

       → Hyra ut en hel lägenhet

Du måste ha hyresvärdens tillstånd till att få hyra ut i andra hand. Om du bor i en bostadsrätt så måste du ha styrelsens tillstånd. Detta gäller också om man lånar ut lägenheten utan att ta ut någon hyra.

Om du inte får tillstånd kan du ändå ha rätt att hyra ut din bostad om hyresnämnden tillåter din andrahandsuthyrning.

Förutsättningarna för att hyresnämnden ska kunna ge hyresgästen tillstånd är att:

  • Hyresgästen på grund av ålder, sjukdom, tillfälligt arbete på annan ort, särskilda familjeförhållanden (t ex provbo som sambo) eller därmed jämförbara förhållanden har beaktansvärda skäl för upplåtelsen;
  • Hyresvärden inte har befogad anledning att vägra samtycke.

       → Hyra ut bara ett rum

Den som ska upplåta bara en del av sin lägenhet, till exempel ett rum till en inneboende, behöver inte fråga hyresvärden om lov så länge den inneboende inte ska använda lägenheten självständigt.

 ♦♦♦

Vem har ansvar för lägenheten?

Förstahandshyresgästen svarar för att hyran betalas och för att andrahandshyresgästen sköter sig. Förstahandshyresgästen kan alltså bli uppsagd om andrahandshyresgästen till exempel stör grannarna.

Om du har avtalat om att bo i andrahand en viss tid gäller den tiden även om uthyraren ändrar sig och vill ha tillbaka sin bostad tidigare.

Om du som hyresgäst vill hyra ut i andra hand så är du fortfarande skyldig att betala hyran till hyresvärden och det är du som har ansvar för andrahandshyresgästen. Om denne missköter sig så kan alltså ditt hyreskontrakt sägas upp. Se därför till att hyresvärden betalas av dig och att andrahandshyresgästen betalar till dig istället. På så sätt försäkrar du dig om du inte blir av med ditt hyreskontrakt för att andrahandshyresgästen är sen med hyresinbetalningarna.

  ♦♦♦

Vad har man rätt att ta ut i hyra?

Hyresvärdarna bestämmer själv vilken hyra de vill ta ut för boendet.

Den nya lagen som trädde i kraft i år innehåller en del nya regler angående vilken hyra man som hyrevärd har rätt att ta ut. Denna lag gäller enbart uthyrning i 1:a hand av privatägda bostäder. Regeringskanliet har publicerat en kort sammanfattande text om vad som gäller och vem den nya lagen omfattar, som kan vara bra att läsa igenom. –> Klicka här.

Även Hyresrättsföreningen beskriver den nya lagen.

 

Vad gäller uthyrning av hyresrätter i andrahand så får hyran enligt lag inte överstiga vad som kan anses vara ett skäligt belopp. Hyran är inte att anse som skälig om den är påtagligt högre än hyran för lägenheter, som med hänsyn till bruksvärdet, är likvärdiga.

Om du som hyresgäst misstänker att du betalar för mycket har du möjlighet att få hyran prövad gratis av hyresnämnden.

Hyresnämnden tillåter ett 10-15% pålägg på hyran om lägenheten hyrs ut möblerad, hyresvärden får också lägga på faktiska kostnader för el, Internet, TV, p-plats och liknande.

   ♦♦♦

 Inne på Hyresnämndens hemsida hittar du mer utförlig information för dig som vill veta mer.

hyresnämnden

Språk

Skicka till vän

Maila hyresvärden